Talk about Tet holiday: Hướng dẫn lên outline thuyết trình

Ngày Tết Nguyên Đán là một trong những ngày lễ quan trọng và truyền thống nhất của người Việt Nam. Nó không chỉ đơn thuần là một dịp để sum vầy bên gia đình, mà còn mang ý nghĩa tâm linh sâu sắc.

Trong sự kiện thuyết trình tháng 2/2024 sẽ giúp các con cùng nhau tìm hiểu về ngày Tết Nguyên Đán ở Việt Nam thông qua bài mẫu hướng dẫn lên outline Talk About Tet Holiday dưới đây nhé.

Talk about Tet holiday: Hướng dẫn lên outline thuyết trình
Talk about Tet holiday: Hướng dẫn lên outline thuyết trình

I. DETAIL

Các con sẽ lựa chọn 1 trong các chủ đề dưới đây để thuyết trình sự kiện tháng 2:

 1. The weather during Tet holiday
 2. Tet games and activities
 3. Describe your favorite Tet food
 4. The customs and traditions on Tet holiday
 5. Review: During Tet holiday
 6. Describe your feeling during and after Tet holiday
 7. Advance: Nowadays, many Vietnamese people decide to travel over Tet holiday. What is your opinion?

Xem thêm:

II. GENERAL OUTLINE

REVIEW: DURING TET HOLIDAYS (KỂ LẠI KỲ NGHỈ TẾT CỦA BẠN)

Opening:
– A(n) song/poem
– Introduce yourself (name, age, city/ province) and the topic

Body:
– Activities and feeling during Tet holiday:
+ New Year’s Eve
+ The 1st day
+ The 2nd day
+ The 3rd day
+ The remaining days

Conclusions:
– Your feeling about Tet holiday
– Thank you and goodbye

Mở bài:
– Hát một bài hát / Đọc một bài thơ
– Giới thiệu bản thân (tên, tuổi, tỉnh/ thành phố đang sinh sống) và chủ đề sẽ trình bày

Thân bài:
– Các hoạt động và cảm xúc trong suốt kỳ nghỉ Tết
+ Đêm giao thừa
+ Mồng 1 Tết
+ Mồng 2 Tết
+ Mồng 3 Tết
+ Các ngày còn lại

Kết bài:
– Cảm nghĩ của bản thân về kỳ nghỉ Tết
– Cảm ơn và chào tạm biệt”Opening:
– A(n) song/poem
– Introduce yourself and the topic

III. DETAILED OUTLINE vs SAMPLE

REVIEW: DURING TET HOLIDAYS (KỂ LẠI KỲ NGHỈ TẾT CỦA BẠN)
Opening:

 • Sing a song ‘I love Tet holiday’

 • Introduce yourself and the topic

Example: Hello, everyone! My name is Candy. I’m 7 years old. I live in Danang city. You see, I just sang my favorite song about Tet holiday. It is so lovely, isn’t it? And today, I would like to talk about my family’s activities during Tet holiday.

Mở bài:

 • Hát bài hát ‘I love Tet holiday’
 • Giới thiệu bản thân và chủ đề sẽ trình bày

Ví dụ: Xin chào! Tôi tên là Candy. Tôi 7 tuổi. Tôi sống ở thành phố Đà Nẵng. Bạn thấy đấy, tôi vừa hát bài hát mình yêu thích về ngày Tết. Nó thật dễ thương phải không? Và hôm nay, tôi muốn kể cho các bạn về các hoạt động của gia đình tôi trong kỳ nghỉ Tết.

Body: Activities and feeling during Tet holiday:

DETAILED OUTLINE vs SAMPLE CHI TIẾT VÀ VÍ DỤ

1. New Year’s Eve:

 • Activities: watch ‘Kitchen Gods’ program, prepare an offering tray, watch fireworks together
 • Feeling: cozy family atmosphere, very excited about the new year

Example: I had many days off for Tet and there were a lot of interesting activities during the holiday. On the afternoon of the 30th day of Tet, after eating the year-end dinner together in a cozy atmosphere, my whole family watched the Kitchen God program which is a special program shown annually. After that, my parents prepared an offering tray and burned incense at midnight to pray for good luck. My younger brother and I watched fireworks together. The bustling sound and vibrant colors of firecrackers made me very excited about my plans. I had turned a year older, and set goals to achieve for the new year.

1. Đêm giao thừa:

 • Hoạt động: xem chương trình ‘Táo quân’, chuẩn bị mâm cúng, cùng nhau xem pháo hoa
 • Cảm giác: không khí gia đình ấm cúng, rất háo hức đón năm mới

Ví dụ: Tôi được nghỉ Tết nhiều ngày và có rất nhiều hoạt động thú vị trong kỳ nghỉ. Chiều 30 Tết, sau khi cùng nhau ăn bữa cơm tất niên trong không khí ấm cúng, cả nhà tôi cùng xem chương trình ‘Táo quân’, một chương trình đặc biệt được chiếu hàng năm. Sau đó, bố mẹ tôi chuẩn bị mâm cúng và thắp hương lúc nửa đêm để cầu may mắn. Tôi và em trai cùng nhau xem pháo hoa. Tiếng pháo rộn ràng và màu sắc rực rỡ khiến tôi rất hào hứng với những dự định của mình. Tôi đã lớn thêm một tuổi và đặt ra những mục tiêu cần đạt được trong năm mới.

2. The 1st day:

 • Activities: wake up early, wear new clothes, receive lucky money from parents, visit paternal grandparents and relatives, go to the pagoda
 • Feeling: very eager to see everyone, closer and more friendly

Example: I was so eager that I woke up early to put on new clothes on the morning of the 1st day. After breakfast, my younger brother and I received lucky money from our parents, and then we went to my grandparents’ house together. We wished our grandparents good health, and our parents sent them lucky money. They also wished my family happiness, good business and study. My grandma gave us red envelopes and prepared many delicious traditional dishes such as Chung cake, boiled chicken, spring rolls and so on. In the afternoon, my family visited our relatives. Everyone was closer, more friendly and wished each other good things. We also went to the pagoda to pray for a peaceful and lucky year. Although the pagoda was very crowded, the atmosphere was quiet and solemn.

2. Ngày mùng 1:

 • Hoạt động: dậy sớm, mặc quần áo mới, nhận lì xì của bố mẹ, thăm ông bà nội và họ hàng, đi chùa
 • Cảm giác: rất háo hức được gặp mọi người, gần gũi và thân thiện hơn

Ví dụ: Tôi háo hức đến mức dậy sớm để mặc quần áo mới vào sáng ngày đầu tiên. Ăn sáng xong, tôi và em trai nhận lì xì của bố mẹ rồi cùng nhau về nhà ông bà nội. Chúng tôi chúc ông bà sức khỏe và bố mẹ gửi tiền mừng tuổi ông bà. Ông bà cũng chúc gia đình tôi hạnh phúc, công việc và học tập tốt. Bà tôi cho chúng tôi những phong bì đỏ và chuẩn bị nhiều món ăn truyền thống thơm ngon như bánh chưng, gà luộc, chả giò, v.v. Buổi chiều, gia đình tôi đi thăm họ hàng. Mọi người gần gũi hơn, thân thiện hơn và chúc nhau những điều tốt đẹp. Chúng tôi còn đi chùa cầu mong một năm bình an, may mắn. Chùa tuy rất đông người nhưng không khí lại yên tĩnh và trang nghiêm.

3. The 2nd day:

 • Activities: go to maternal grandparents, visit relatives, take photos on Spring flower road near Dragon Bridge
 • Feeing: so happy, surprise

Example: On the 2nd day of Tet, my family went to my maternal grandparents’ house. After wishing our grandparents a Happy New Year, we visited some relatives with them. Everyone was very nice and warm, and they shared stories about life, family or work. My younger brother and I were very happy because we received a lot of lucky money and ate good food like lean pork paste, beef jerky, sour meet pie, sunflower seeds and so on. In the evening, we went to the spring flower road near Dragon Bridge. We were very surprised because the road was decorated with sparkling lights and many colorful flowers. A lot of people came here, so it was very crowded and bustling. We took a lot of beautiful photos, enjoyed some street food and bought some small toys.

3. Ngày mùng 2:

 • Hoạt động: về thăm ông bà ngoại, thăm họ hàng, chụp ảnh trên đường hoa xuân gần Cầu Rồng
 • Cảm giác: thật vui, thật bất ngờ

Ví dụ: Ngày mùng 2 Tết, gia đình em về nhà ông bà ngoại. Sau khi chúc ông bà năm mới vui vẻ, chúng tôi cùng ông bà đến thăm một số họ hàng. Mọi người đều rất tốt bụng và niềm nở, họ chia sẻ những câu chuyện về cuộc sống, gia đình hay công việc. Tôi và em trai rất vui vì nhận được nhiều lì xì và được ăn những món ăn ngon như giò lụa, khô bò, nem chua, hạt hướng dương, v.v. Buổi tối chúng tôi đi đường hoa xuân gần cầu Rồng. Chúng tôi rất bất ngờ vì con đường được trang trí bằng đèn lấp lánh và nhiều loại hoa đủ màu sắc. Có rất nhiều người đến đây nên rất đông đúc và nhộn nhịp. Chúng tôi đã chụp rất nhiều bức ảnh đẹp, thưởng thức vài món ăn đường phố và mua một số đồ chơi nhỏ.

4. The 3rd day:

 • Activities: meet friends, visit teachers
 • Feeling: happy, proud

Example: The next day, my parents visited their colleagues, and I could meet my friends. We dressed up, rode bicycles together, and visited our beloved teachers. We talked and laughed a lot. The teachers treated us to snacks such as chicken jerky, roasted watermelon seeds, fruits, cookies, or raisins. The head teacher praised me for being obedient, hard-working, and good at English. That made me feel happy, proud and want to study harder.

4. Ngày mùng 3:

 • Hoạt động: gặp bạn bè, thăm thầy cô
 • Cảm giác: vui mừng, tự hào

Ví dụ: Ngày tiếp theo, bố mẹ tôi đến thăm đồng nghiệp và tôi được gặp bạn bè. Chúng tôi diện đồ đẹp, cùng đi xe đạp đến thăm thầy cô yêu quý. Chúng tôi đã nói chuyện và cười rất nhiều. Thầy cô chiêu đãi chúng tôi những món ăn vặt như khô gà, hạt dưa, trái cây, bánh quy hay nho khô. Cô chủ nhiệm khen em ngoan ngoãn, chăm chỉ và giỏi tiếng Anh. Điều đó khiến em cảm thấy vui, tự hào và muốn học tập chăm chỉ hơn.

5. The remaining days:

 • Activities: join in spring fair at the park, go to Hoi An…
 • Feeling: have fun, relaxed

Example: On the remaining two days, my family joined in a spring fair at the park. We played some interesting games like throwing cans, throwing balls and they made us very relaxed. Besides, we went to Hoi An. We walked around the ancient town, enjoyed the peaceful atmosphere here, and ate local food. Our parents also took us to Vinperl. We took photos, took a boat trip on the river to see many kinds of animals, explored the original architecture of ethnic minorities and watched Musical Water Fountain Show. It was so great and we had fun!

5. Những ngày còn lại:

 • Hoạt động: tham gia hội chợ xuân tại công viên, đi Hội An…
 • Cảm giác: vui vẻ, thoải mái

Ví dụ: Vào hai ngày còn lại, gia đình tôi tham gia hội chợ xuân ở công viên. Chúng tôi đã chơi một số trò chơi thú vị như ném lon, ném bóng và cảm thấy rất thư giãn. Ngoài ra, chúng tôi đã đi Hội An. Chúng tôi dạo quanh khu phố cổ, tận hưởng bầu không khí yên bình ở đây và ăn món ăn địa phương. Bố mẹ cũng đưa chúng tôi đến Vinperl. Chúng tôi chụp ảnh, đi thuyền trên sông để ngắm nhiều loại động vật, khám phá kiến ​​trúc nguyên bản của các dân tộc thiểu số và xem Nhạc kịch phun nước. Thật tuyệt vời và chúng tôi đã rất vui!

Conclusions:

 • Your feelings about Tet holiday
 • Thank you and goodbye

Example: I really love Tet because my parents can spend a lot of time with my younger brother and me. I can play many games, eat delicious food and get lots of lucky money. Now I’m ready for my new year plan. Please share with me about your Tet holiday. Thank you for listening. Goodbye!

Kết luận:

 • Cảm xúc của bạn về kỳ nghỉ Tết
 • Cảm ơn và tạm biệt

Ví dụ: Tôi rất thích Tết vì bố mẹ có thể dành nhiều thời gian cho tôi và em trai. Tôi có thể chơi nhiều trò chơi, ăn đồ ăn ngon và nhận được nhiều tiền lì xì. Bây giờ, tôi đã sẵn sàng cho kế hoạch năm mới của mình. Hãy chia sẻ với tôi về kỳ nghỉ Tết của bạn nhé. Cám ơn vì đã lắng nghe. Tạm biệt!”

Cùng tham khảo bài thuyết trình về “Tet Holiday” của bạn Thảo Nguyên 2015

Hello everyone, my name is Thao Nguyen. I am a student in class 3A5. In my country spring is the best season of the year because it has Tet holiday.

Tet, also known as the Lunar new year festival is from the end of January to early February. Before Tet, the Vietnamese people do a lot of things to get ready. First of all, you clean your house and decorate it with flowers, lanterns,lightbulbs, kumquat, Peach blossom, Apricot blossom and Sun blossom. That makes your house look more refreshed and eye catching.

Next, you can also remake yourself. You can do
a new hairstyle, dye your hair, paint your nails or wear more makeup. It makes you look better and more with everyone on Tet holiday.

Also, a big amount of food will be bought for making traditional dishes such as: Banh Chung, Banh Tet, Gio Cha and candies are the most traditional foods for Tet holiday. You could also make your own candies with the ingredients that you have in your kitchen too!

Among the many rituals connected with the Lunar New Year in Vietnam is XONG DAT, or “first-footing”. On Tet, people believe that the first person who enters a home on Tet will have a bearing on that family’s fortune throughout that year. Also, the rich are usually invited to a house at that time.

Next, what do people do on Tet holiday? People could party, give out candies, go to meet their relatives and give children lucky money! It is a symbol of luck and wishing for a new age. Also, members in a family can snuggle together to read stories and eat candies!

On Tet, I usually help my parents cook, bake, prepare meals and decorate our house so that wellcome guests .

I really like Tet holiday because it is the time of the year that we can feel the warmth of family. And you, Do you like Tet holiday?

Xem thêm:

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

error: Nội dung đã được bảo vệ !!
0888.01.6688